Muziek & de bibliotheek

The war for the web

Posted in open access, Open Data Operating System, open source, open standaarden, Tim O'Reilly by Jeroen de Boer on april 19, 2010

In navolging van mijn eerdere post las ik ook een artikel van de hand van Tim O’Reilly waarnaar hij zelf verwees: The War for the Web. Logisch, blijkt, want in principe vormt het de blauwdruk voor zijn lezing over het internet van dingen. O’Reilly stelt dat de  web2.0-toepassingen die we nu kennen, bijvoorbeeld Facebook, maar ook ontwikkelaars van devices, zoals Apple met de iPhone, door het toenemende aantal gebruikers de natuurlijke neiging hebben monopolieverschijnselen te vertonen. O’Reilly:

And so we’ve grown used to a world with one dominant search engine, one dominant online encyclopedia, one dominant online retailer, one dominant auction site, one dominant online classified site, and we’ve been readying ourselves for one dominant social network.

De macht van deze monopolisten is zo groot dat zij ook in markten die van oudsher niet de hunne zijn veel invloed kunnen uitoefenen. O’Reilly noemt Google, dat stilletjes een navigatietoepassing ontwikkelde en gratis aanbiedt op haar eigen Androidsmartphone en daarmee miljardenovernames van Nokia en TomTom te kijk zet.

Maar tegelijkertijd heeft Android nog altijd het nakijken waar het gebruikersaantallen betreft wanneer het vergeleken wordt met Apple’s iPhone. Een keiharde strijd tussen Google en Apple, een strijd tussen de eigenaar van een zeer populaire applicatie en onderliggende technologie en de eigenaar van de meest populaire, maar gesloten smartphone, is volgens hem daarom ophanden.

Om een herhaling van het PC-tijdperk te voorkomen en het web niet in handen te laten vallen van enkele marktgiganten ziet O’Reilly de toekomst daarom in interoperabiliteit van data en services. Het verhaal van het internet van dingen.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: