Muziek & de bibliotheek

Open source in je binnenzak

Posted in open source, open standaarden, PortableApps by Jeroen de Boer on mei 3, 2010

Het was een tweet van Wytze Koopal die mijn werkzame leven momenteel heel wat prettiger maakt. Hij attendeerde me daarmee namelijk op PortableApps, een pakket van open source- en vrije software dat draait vanaf een usb-stick. In een dagelijkse werkomgeving die bestaat uit een gedateerde Windowsdesktop en bijbehorende software is het werkelijk waar een verademing.

A portable app is a computer program that you can carry around with you on a portable device and use on any Windows computer. When your USB flash drive, portable hard drive, iPod or other portable device is plugged in, you have access to your software and personal data just as you would on your own PC. And when you unplug the device, none of your personal data is left behind.

In eerste instantie downloadde en installeerde ik (op de stick dus, de computer, of in mijn situatie een thin client komt er helemaal niet aan te pas) de Suite Light, een standaardpakket met in plaats van het relatief zware volledige OpenOffice pakket alleen de tekstprocessor Abi Word. Die kende ik al van Ubuntu en voldoet aan alle eisen die je als huis-, tuin- en keukengebruiker aan een tekstverwerker stelt. Én hij voldoet ook nog eens aan alle open standaarden, kom daar maar eens om met Microsoft Word 2003. Vandaag werd ik echter nog eens extra verrast toen ik zag dat er ook losse applicaties op de stick te installeren zijn, die later geïntegreerd kunnen worden in het PortableApps-menu (zie onder). Dat betekent bijvoorbeeld dat ik naast Firefox ook Chrome kan gebruiken en nu echt Windows Media Player kan negeren door VLC of MPlayer hun werk te laten doen. Software die voor jouw werkt in plaats van dat jij moeite voor hen moet doen. Zo ervaar ik het in ieder geval.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Advertenties

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Laptop huren said, on mei 4, 2010 at 22:11

    Wat een heerlijke app zeg, dit werkt gewoon uitstekend op school en natuurlijk op mijn werk. Thanks voor de post!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: