Muziek & de bibliotheek

Koha is de ultieme oplossing voor het Muziek Centrum Nederland

Posted in Digitale Bibliotheek, Koha, Muziek Centrum Nederland, open source by Jeroen de Boer on juni 5, 2010

Het Muziek Centrum Nederland (MCN) is het sectorinstituut voor Nederlandse muziek. Vanwege een recente fusie is het een koepelinstelling waarbij de eerder zelfstandig opererende organisaties Donemus, het Jazz Archief, het Popinstituut, Kamervraag, Dutch Jazz Connection, Jazzdienst en Gaudeamus ondergebracht zijn. Bij het Muziek Informatie Centrum, een afdeling binnen het MCN, werkt men momenteel aan een project waarbij de databases en catalogi van deze organisaties worden samengebracht in een gezamenlijk catalogussysteem. Na rijp beraad heeft men bij het MCN besloten te kiezen voor Koha (link bijgewerkt na de reactie van Saskia Scheltjens), een open source-ILS (Integrated Library System) dat in Nederland nog maar zeer sporadisch wordt gebruikt. Zowel gezien de internationale ervaringen als de kennis die men reeds bij het MCN over Koha heeft opgedaan is dat opmerkelijk. Ik interviewde projectleiders Paula Quint en Ditmer Weertman voor editie vier van Digitale Bibliotheek over hun ervaringen tot nu toe.

Pagina's: 1 2 3 4 5

6 comments

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Saskia Scheltjens said, on juni 7, 2010 at 10:52

  Beste Jeroen,
  Dank voor dit prachtige artikel! Als voormalige coördinator van de bibliotheek van het Rijksmuseum prijs ik me gelukkig dat ik een kleine bijdrage heb gehad aan het oriënteren van de bibliotheek daar richting een open source systeem. Sinds begin dit jaar draait het systeem daar ook live, zie http://library.rijksmuseum.nl Als Koha sindsdien uitdijd naar andere bibliotheken is dat alleen maar prachtig!
  Mag ik echter wel één duidelijke kanttekening maken bij de link die je hier (en in het artikel in DiB, veronderstel ik?) hebt opgenomen om naar het Koha project te verwijzen? Deze link is ongelukkig omdat je ermee verwijst naar een afgesplitste _gesloten_ versie van de Koha software, de “Enterprise Koha” versie van de firma Liblime, ook bekend onder de naam van de meest recente distributie Harvey. Sinds vorig jaar wordt deze versie niet langer gedragen door de wereldwijde Koha community. Het zou daarom handig zijn als je je link zou vervangen door deze van het oss project http://koha-community.org waar alle distributeurs, ontwikkelaars en de meest recente oss initiatieven ivm Koha staan opgelijst. Het is ook deze site waar BibLibre, de partij die Koha mee ondersteunde in het MCN, op hun eigen website naar verwijst. Zie voor meer info over deze bijzonder interessante controverse, http://lwn.net/Articles/386284/ en http://en.wikipedia.org/wiki/Koha_%28software%29
  Vriendelijke groet,
  Saskia Scheltjens
  faculteitsbibliothecaris Letteren en Wijsbegeerte Universiteit Gent

  • Jeroen de Boer said, on juni 7, 2010 at 11:49

   Beste Saskia,

   Dank voor je uitgebreide reactie. Ik was helaas niet op de hoogte van het onderscheid tussen de Enterprise en OSS-versie van Koha. Ik heb de link daarom vanzelfsprekend aangepast!

   Met hartelijke groet,

   Jeroen

 2. Saskia Scheltjens said, on juni 7, 2010 at 12:36

  Dank Jeroen, dat is snel 😉 Hopelijk lukt het ook nog om het aan te passen in de DiB versie… Waren de mensen bij het MCN niet op de hoogte van deze discussie? Ze verhit de gemoederen toch al een poosje in de oss ILS wereld.
  Hartelijk, Saskia

  • Jeroen de Boer said, on juni 7, 2010 at 15:46

   De Digitale Bibliotheek is helaas al uitgegeven.. Ik zal de redactie wijzen op deze hiaat, dus misschien kan er in de volgende editie een rectificatie geplaatst worden. Ik weet niet of de mensen van het MCN ervan op de hoogte waren. We hebben het er in ieder geval niet over gehad.

   Met vriendelijke groet,

   Jeroen

 3. Saskia Scheltjens said, on juni 8, 2010 at 09:43

  Jammer wat DiB betreft. Nóg beter dan een rectificatie zou een stukje over deze problematiek zijn natuurlijk 😉 Marshall Breeding heeft hierover ook al een paar keer gepubliceerd in LJ btw. Ik vind het fascinerend en ben het blijven volgen, ook al zit ik nu (weer terug) in België.
  Hartelijk, Saskia

 4. […] Na rijp beraad heeft men bij het MCN besloten te kiezen voor Koha (link bijgewerkt na de reactie van Saskia Scheltjens), een open source-ILS (Integrated Library System) dat in Nederland nog maar […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: