Muziek & de bibliotheek

Een bibliotablet moet open zijn

Posted in BeagleBoard, innovatie, iPad, Liquidware, open source by Jeroen de Boer on juni 18, 2010

Wederom is het een tweet van Phil Shapiro die me wijst op de combinatie van innovatie en kostenbesparing: een open source-tablet gebaseerd op de BeagleBoard, een krachtige open source-processor van Texas Instruments. Ontwikkelaar Jason Kradner:

“It’s a fully loaded, open platform that allows users to run multiple applications and embed them in devices.” […] “We wanted to offer something that’s cheap, ups the performance level and has sufficient memory.”

De processor doet onder andere dienst in de tablet waarnaar Shapiro verwijst, een starter-kit die 400 dollar kost. Productontwikkelaar Justin Huyhn zegt erover:

“It’s all about customizability and embedded development.” […] With the iPad, you would have a hard time hacking it to read from a specialized sensor such as a temperature sensor or add your own custom hardware.” […] “The Beagle tablet is all about innovation.”

Met dreigende bezuinigingen voor bibliotheken in het vooruitzicht, maar tegelijkertijd de noodzakelijke focus op innovatie, ligt het voor de hand open source hard- en softwareontwikkelingen serieus te nemen. Ik heb hier al eerder gezegd: ik ben een Apple-liefhebber en zou de iPad, mits opener dan hij nu is, graag omarmen. Het is echter volstrekt onrealistisch en gezien de economische omstandigheden onethisch (gemeenschapsgeld is waarmee we het doen) alleen te kijken naar de iPad. Lezingen als deze (met alle respect Jan!), geven wat mij betreft een verkeerde indruk. Het is tijd voor échte ópen innovatie.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Advertenties

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] een flinke korrel zout,  maar er zit wel een kern van waarheid in. In mijn eerdere post Een bibliotablet moet open zijn stelde ik al een voorstander te zijn van de koppeling tussen (noodzakelijke!) bibliotheekinnovatie […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: