Muziek & de bibliotheek

Ook uitgeverijen gaan ‘indie’

Posted in ebook by Jeroen de Boer on juli 26, 2010

In de muziekwereld zijn de indies, oftewel onafhankelijke platenlabels, al vele jaren lang een gegeven. In zijn oervorm gaat het daarbij om het te vormen alternatief ten opzichte van commerciele muziekuitgeverijen. Dit gaat vaak gepaard met een eigenzinnige wijze van produceren (Do It Yourself) en een bijbehorend vervolgtraject (marketing etc.).

In de wereld van de literatuur bestaat er nu ook een gerede kans dat indies hun kans grijpen. De reden daarvoor is de opkomst van het ebook. The Guardian beschrijft in haar artikel Celebrated authors bypass publishing houses to sell ebooks via Amazon hoe een groep vooraanstaande auteurs heeft weten te bewerkstelligen dat zij ‘hun’ ebooks buiten de traditionele uitgever om door Amazon aan de man laten brengen. Het bleek namelijk dat, vooral met betrekking tot oudere literaire werken, zaken omtrent digitaal uitgeven niet geregeld zijn. De auteurs of erfgenamen zijn daardoor in staat de werken zelf of door een andere partij te laten verkopen.

En dat loont. Daar waar het royaltypercentage van een toonaangevende uitgeverij als Random House 25% is (hetzelfde als van een papieren boek) bedraagt het bij Amazon 70%. Naast de auteurs biedt dit natuurlijk ook kansen voor tussenpersonen of kleine uitgeverijen die zich specifiek op het digitaal uitgeven richten. Of zoals agent Andrew Wylie van Odyssee Editions het verwoordt:

We will take our 700 clients, see what rights are not allocated to publishers, and establish a company on their behalf to license those ebook rights directly to someone like Google, Amazon.com, or Apple. It would be another business, set up on parallel tracks to the frontlist book business.”

Indies dus.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Advertenties

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] betrokken was. Deze bleek in het aanbieden van ebooks namelijk geen partij. Ik besteedde er eerder Ook uitgeverijen gaan indie aan. Voor auteurs biedt het ‘vergeten’ van het opnemen van afspraken inzake digitaal […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: