Muziek & de bibliotheek

Copulerende ideeën leiden tot innovatie

Posted in innovatie by Jeroen de Boer on juli 31, 2010

Onderstaande lezing van Matt Ridley werd onlangs al door Jeroen van Beijnen aangehaald op Bibliotheek 2.0 en nu besteedt ook Techdirt er aandacht aan, Innovation Happens When Ideas Have Sex. Ridley stelt dat de democratisering van informatieuitwisseling het mogelijk heeft gemaakt dat ideeëbedenkers van het delen ervan een zakelijk model hebben gemaakt:

The secret of the modern world is its gigantic interconnectedness. Ideas are having sex with other ideas from all over the planet with ever-increasing promiscuity. The telephone had sex with the computer and spawned the Internet.”

Dat dat in vroeger tijden anders was illustreert Ridley onder meer met de astronomische kennis van de Griekse dynastie van de Ptolemaeën. Zeevaarders zouden deze destijds prima hebben kunnen inzetten voor geografische positiebepaling. Maar dat gebeurde niet, eenvoudigweg omdat astronomen en zeevaarders niet met elkaar in contact stonden. Vandaag de dag is dat wel anders. Het delen van ideeën, even los van het onderliggende intellectueel eigendom en eventueel daaraan verbonden patenten, biedt anderen de mogelijkheid oplossingen te vinden. Of gewoon geïnspireerd te raken.

Of wij daar als bibliotheek iets mee moeten? Dat is wat mij betreft een retorische vraag. Na het lezen van bijvoorbeeld Wikinomics kan je niet anders dan de begrippen samenwerking en innovatie als een geheel te zien.

Vodpod videos no longer available.

When Ideas Have Sex, posted with vodpod

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jean-Paul Toonen said, on augustus 1, 2010 at 23:35

    Hallo Jeroen,
    Een goeie toelichting, je haalt er interessante details bij. Ook ik was onder de indruk van Ridley’s betoog en schreef er meteen een blog over. De man heeft een uiterst heldere manier van structureren en verwoorden. Ik verwijs daarbij ook naar twee andere uiteenzettingen, omdat die sterk aan het onderwerp gerelateerd zijn. Je vindt het op: http://bit.ly/deelideeen
    Groet,
    Jean-Paul


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: