Muziek & de bibliotheek

Ook bij open source heb je regels te accepteren

Posted in Armijn Hemel, GPL, open source, open standaarden by Jeroen de Boer on september 26, 2010

Het gebruik van open source-software wordt niet altijd verantwoord, maar er is een kleine kentering zichtbaar.

Met verschillende vrienden en collega’s heb ik het er geregeld over: de opmars van het gebruik van open source-software is onstuitbaar, maar speelt zich vaak af buiten het blikveld van de consument. Veel van onze huis-, tuin- en keukentoepassingen, uiteenlopend van rekenmachines en koffieapparaten tot mediaboxen en routers, gebruiken open source-software om te kunnen functioneren.

Enerzijds is dit een zegen voor de open source-gemeenschap, want het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat de consument de voordelen van het gebruik ervan gaat inzien en waarderen. Anderzijds is het toepassingsgebied zo breed en divers dat het geregeld voorkomt dat met de inzet van open source-software de juiste juridische weg niet bewandeld wordt. Het principe van open source-software is namelijk dat de specifieke toepassing ervan binnen een product wordt gedeeld met de gemeenschap. Op deze manier kan worden voortgebouwd op de expertise die ermee is opgedaan. Net zoals een producent gebruikmaakt van (aangepaste) code moet iemand anders dat op zijn/haar beurt ook kunnen doen. Hiertoe wordt onder meer de licentie GPL (General Public License) ingezet.

In een artikel in de New York Times van dit weekend, The Defenders Of Free Software, wordt het probleem van het niet verantwoorden van het gebruiken van open source-componenten uiteengezet. Ik vond het erg aardig om te zien dat een Nederlandse deskundige op dit gebied, Armijn Hemel, als lichtend voorbeeld wordt aangehaald. Hij zegt in het artikel een sterke toename te signaleren van het niet verantwoorde gebruik van open source-code, maar aan de andere kant nemen grote ondernemingen de controle erop meer serieus. De GPL heeft namelijk voldoende juridische kracht om het te gebruiken bij rechtszaken inzake ondeugdelijk gebruik en op rechtszaken zit niemand te wachten.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Advertenties

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Open Trends, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte op z'n blog: Ook bij open source heb je regels te accepteren http://ow.ly/19akl4 […]

  2. JoG said, on september 27, 2010 at 20:10

    Ook de Volkskrant besteed er aandacht aan: ‘Vreemde hobby: techgiganten aanpakken’ via @OpenNieuws op Twitter -> http://ow.ly/2KFoO

    😉 Groeten, Joost


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: