Muziek & de bibliotheek

Is online zichtbaarheid muzieklabels belangrijk?

Posted in internet, label, muziek, Sumerian Records by Jeroen de Boer on oktober 15, 2010

 

Het lijkt best een uitdaging om als muzieklabel online zichtbaar te zijn, maar is het nog wel van belang?

Gisteren tweette ik dat ik aangenaam kennismaakte met metalband Circle Of Contempt. Bij het bekijken van een video op Youtube zag ik dat deze deel uitmaakte van een kanaal van Sumerian Records. “Nooit van gehoord“, dacht ik. Nou ja, niet in absolute zin, want het bleek dat één van mijn favoriete hedendaagse bands, The Faceless, hun twee albums ook uitgaven via Sumerian Records. Maar deze twee platen heb ik digitaal en als je mij vraagt wat het label is achter de digitale muziek die ik heb, weet ik zeker dat ik in heel veel gevallen het antwoord schuldig moet blijven. Van The Faceless wist ik dus niet wat hun label was.

Omdat het afspelen van een plaat of cd altijd gepaard gaat met het op de één of andere wijze vasthouden van doosjes en hoezen staat bij veel van die releases het betreffende label in mijn geheugen gegrift. Blinde aanschaf van releases, uitgebracht op een bepaald label, zal veel mede-muziekliefhebbers geen ongewone praktijk blijken. Maar bij muziek vanaf de harddisk of een stream is dat niet zo (bij mij in ieder geval). Eigenlijk wel jammer. Geregeld doe ik in Spotify een search op label, maar dat is slechts omdat ik het ken uit het verleden. Nadat ik gisteren zocht op Sumerian Records ging er een wereld voor me open, maar ik kwam er dus per ongeluk achter. Best een uitdaging dus voor labels lijkt me, om zichtbaar te zijn binnen het gigantische online aanbod.

Maar is het niet slechts het plaatsen van een nostalgisch element in het consumeren van digitale muziek? Steeds meer muzikanten en bands komen er achter dat het hebben van een label geen vereiste meer is om muziek uit te geven. Dus, is het niet meer dan een achterhoedegevecht? Heeft de generatie luisteraars die niet opgroeide met tastbare geluidsdragers nog wel gevoel met het label? Of hang ik zelf een beetje de nostalgische liefhebber uit?

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Advertenties

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Mars Mertens and Jos Quaedvlieg, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte op z'n blog: Is online zichtbaarheid muzieklabels belangrijk? http://ow.ly/19sGLn […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: