Muziek & de bibliotheek

Microsoft’s sigaar uit eigen doos

Posted in auteursrecht, microsoft, Open Office, open source by Jeroen de Boer on oktober 18, 2010

En wie is straks de sigaar?

Kortgeleden schreef de New York Times een artikel dat de stof rondom het anti-piraterijbeleid van Microsoft flink deed opwaaien. De Russische overheid zou het opsporen van illegaal gebruikte software gebruiken om dissidenten de mond te snoeren, zelfs wanneer deze gelicenseerd zou zijn. Hierbij werd zij geholpen door advocaten die namens het Amerikaanse bedrijf opereerden. Microsoft beloofde snel beterschap en heeft nu de daad bij het woord gevoegd. Niet alleen Russische, maar ook non-profit-, onafhankelijke mediabedrijven- en mensenrechten- en milieuorganisaties uit landen als China, Wit-Rusland en Vietnam kunnen zich verheugen op gratis Officepakketten. In totaal 500.000 instellingen kunnen van het aanbod gebruikmaken. Een aardige geste, zo op het eerste gezicht, maar voor Microsoft natuurlijk een mooie manier om reclame te maken. Vendor-lockin met een mooie strik eromheen, iets anders is het niet. Maar wat ik niet begrijp is: waar is de community rondom OpenOffice om deze instellingen uit de brand te helpen? Qua filosofie past open source veel beter bij de aard van de clubs in kwestie. Al was het alleen maar dat ze na verloop van tijd naar verwachting wel de rekening gepresenteerd krijgen met een verplichte versie-update.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Advertenties

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Catharina said, on oktober 18, 2010 at 09:56

    Microsoft zet deze stap denk ik juist uit oogpunt van “damage control”. Ze hebben wel vaker gezegd dat ze nog liever hebben dat hun software illegaal wordt gebruikt dan dat mensen overstappen naar open source alternatieven. En ja, als Microsoft dan zo’n “gebaar” maakt dan wordt dat overal breed uitgemeten. Open Office kan wel zeggen, wij zijn ook gratis en open source, maar dat is geen nieuws. OpenOffice is bovendien uit elkaar aan het vallen nu het overgenomen is door Oracle. Een deel gaat verder als LibreOffice. Maar eens met je stelling dat open source een betere/logischer weg is voor non-profits en dan maar meteen helemaal via Ubuntu bijvoorbeeld.

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Jos Quaedvlieg and Catharina, Jeroen de Boer. Jeroen de Boer said: postte op z'n blog: Microsoft's sigaar uit eigen doos – Kortgeleden schreef de New York Times een artikel dat de sto… http://ow.ly/19v8C1 […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: