Muziek & de bibliotheek

Bibliothecaire verwijsfunctie naar online content

Posted in bibliotheek, digitale domein, innovatie, Internet Archive, MusOpen, open access, open content, open library by Jeroen de Boer on oktober 25, 2010

Het artikel Libraries of the Future dat ik gisteren las bleef vandaag door m’n hoofd spelen, temeer daar het in verschillende discussies met collega’s naar boven kwam borrelen. De essentie ervan vind ik een sterke: gebruik de manifestatie van het fysieke boek als verwijzing naar een digitaal exemplaar.

De auteur van het stuk kwam op deze gedachte toen hij besefte dat, op bezoek in de schoolbibliotheek van zijn kinderen, het aanbod aldaar ook gratis online beschikbaar was. Daardoor kwam het idee naar boven van de bibliotheek als verwijzingsplek naar passende online exemplaren. Daarvoor zou in zijn ogen het fysieke boek als richtingswijzer kunnen fungeren: een omslag met daarop titelbeschrijving en artwork, een synopsis en de url van de digitale content/QR-code. Zeker voor literatuur, maar waarom ook niet muziek en andere media die zich in het publieke domein bevindt, is dit een uitstekende manier om toegang tot content te bieden. Discussie over ebooks uitlenen? Onnodig, want de content is gratis en voorhanden en kan daarom onmiddellijk opgepakt worden: Open Library, Archive.org, MusOpen, het is allemaal voorhanden. De voordelen zijn legio: minder aanschafkosten, het toonbaar maken van het besef dat er een groot digitaal domein voorhanden is en niet in de laatste plaats het gebruikmaken van de kennis van de bibliothecaris/informatiemakelaar, of hoe je het ook maar noemen wil.

Zelf maak ik, wanneer ik eens bij de balie zit, geregeld gebruik van mijn kennis van wat er zoal digitaal op muziekgebied beschikbaar is. Klanten zijn daar, zonder uitzondering, altijd erg blij mee. Van de week bijvoorbeeld: er kwam iemand langs die op zoek was naar een gitaarpartij van een nummer van Vaya Con Dios (ja, je moet van alle markten thuis zijn). Niet te vinden in de catalogi. Normaal gesproken houdt het dan op. Een Googlesearch op officiële uitgaven bood ook geen resultaat, maar in een online gitaarforum bleek iemand zelf de tablatuur beschikbaar te hebben gemaakt. Daarmee kon de klant uitstekend uit de voeten en die drie ter plaatse uitgeprinte A4tjes waren natuurlijk gratis. Ikzelf vond het namelijk ook leuk iemand op zo’n manier geholpen te kunnen hebben.

Add to: Facebook | Digg | Del.icio.us | Stumbleupon | Reddit | Blinklist | Twitter | Technorati | Yahoo Buzz | Newsvine

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Jeroen de Boer, Eboeks. Eboeks said: Bibliothecaire verwijsfunctie naar online content « Muziek & de …: Discussie over ebooks uitlenen? Onnodig, want… http://bit.ly/cg9kyF […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: