Muziek & de bibliotheek

Social media, kersthits en toeval

Posted in Facebook, Iron Maiden, John Cage, Motörhead, social media by Jeroen de Boer on november 6, 2010

 

Gaat Iron Maiden dankzij een Facebookcampagne de Britse kersthit van 2010 leveren?

Bestaat toeval? De combinatie Iron Maiden, John Cage en Motörhead in één artikel alleen al lijkt al opmerkelijk. Toch weet The Guardian het in Facebook campaigners compete to make Iron Maiden/Motörhead/total silence the Christmas No 1 te presteren. Het artikel gaat in op de Britse hysterische queeste een nummer-één kersthit te scoren. Deze praktijk werd vorig jaar te kakken gezet door een geslaagde Facebookcampagne Rage Against The Machine’s Killing In The Name deze positie te kunnen laten claimen. De welbekende zinsnede “Fuck you/I won’t do what you tell me!” was een lange neus richting Simon Cowell die er alles aan gelegen was zijn X Factor-act Joe McElderry op de eerste plek te krijgen. Dat mislukte dus jammerlijk.

Zoals goed voorbeeld doet volgen vinden er ook dit jaar verscheidene Facebookcampagnes plaats om voor kerstbegrippen uitzonderlijke acts een kersthit te laten scoren. In dit geval dus de pogingen Iron Maiden, John Cage of Motörhead naar een nummer-één positie te katapulteren. Het toeval (?) wil tevens dat zij allen onlangs ook een rol speelden in mijn digitale domein. Zo twitterde Edwin gisteren dat hij Maiden’s Fear of the Dark in zijn hoofd had. Omdat het er tevens naar uitzag dat hij eindelijk Spotify zou omarmen zond ik hem het nummer alvast. En twee maanden geleden fungeerde Maiden als een geslaagd voorbeeld van CwF + RtB. John Cage’s compositie 4’33 draaiden we onlangs in een uitzending van Edge en Motörhead kwam alhier voorbij omdat ze een slap aftreksel van Ace or Spades opnamen ten behoeve van een biercommercial.

Nu lijkt de kans het grootst dat Lemmy en de zijnen het wellicht voor elkaar kunnen krijgen met dit nummer een hit te scoren. En niet omdat het zo’n geweldig nummer is, maar omdat het publiek het kent van de biercommercial. Toegegeven, past wel weer goed bij Kerstmis, commercieel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: