Muziek & de bibliotheek

Biebinformatievraag: Twitter helpt een Hammond-cd te vinden

Posted in bibliotheek, durftevragen, muziek, twitter by Jeroen de Boer on december 21, 2010

Het inzetten van Twitter door bibliotheken, met als specifiek doel informatie te vergaren, gebeurt volgens mij nog niet zoveel. Vorige week woensdag luke het me echter het medium succesvol in te zetten bij een informatievraag. Een klant vroeg haar namelijk een cd met Hammondorgelmuziek aan te bevelen, een onderwerp dat niet echt een kennisgebied van me is. Heel veel specifieker werd de vraag ook niet, “Lekker in het gehoor liggend” was het voornaamste criterium, waarop ik dus geen pasklaar antwoord paraat had.
De bibliotheekcatalogus kon me er ook niet echt mee helpen, dus wendde ik me tot Google. De hoeveelheid suggesties daar was echter overstelpend, een lawine aan resultaten waarmee ik weinig kon, al helemaal omdat de klant enigszins op tijd stond. Ik kon niets anders bedenken dan een #durftevragen in te zetten. Ik was aangenaam verrast door zowel de aard als de snelheid van de waardevolle reacties. Binnen vijf minuten kreeg ik een aantal suggesties, die, lucky me, ook in onze collectie voorhanden waren.
Deze treffers kunnen in een ander geval natuurlijk zo maar ontbreken, wat mijn wens voor een breder en direct toegankelijk digitaal platform nog meer aanwakkert. Wat ik daarnaast nu voor me zie zijn Twitter-backchannels in elke bibliotheek, waarop informatievragen van zowel medewerkers als bezoekers voorbijkomen. Goed voor de informatiebemiddeling én de acceptatie van sociale media. De bovengenoemde Hammondklant was in ieder geval aangenaam verrast door de hulp die Twitter bood en daarmee kunnen bibliotheken hun voordeel doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: