Muziek & de bibliotheek

Toivo Tulev – Sound, Not Noise

Posted in Frank Scheffer, Nelleke Koop, Robert Keun, Toivo Tulev by Jeroen de Boer on januari 5, 2011

Samen met Nelleke Koop maakte ik een enkele jaren geleden een aantal muziekdocumentaires. We kenden elkaar van het Frank Mohr Instituut in Groningen (waar zij studeerde en ik werkte) en het leek ons leuk te kijken of we samen films konden maken over bijzondere muziek. Na eerst de stoute schoenen aangetrokken te hebben maakten we op eigen initiatief een kort filmpje over pianist Guy Livingston die een programma spelde met muziek van George Antheil. Vervolgens namen we deel aan filmprojecten die onderdeel waren van festivals rondom de componisten Hans Werner Henze (2003), Sir Harrison Birtwistle (2005) en Arvo Pärt (2004). De festivals werden georganiseerd door het Stichting Prime en het Noord Nederlands Orkest.

In het kader van laatstgenoemd evenement ontmoetten we de Estische componist Toivo Tulev. Hij was samen met een aantal andere componisten uitgenodigd om de muziek uit de Baltische staten (het land waaruit ook Pärt afkomstig is) in breder perspectief te plaatsen. Ik kan niet anders zeggen dat het een uiterst bijzondere ervaring was een aantal dagen met Tulev op te trekken. Wat het verder bijzonder maakte is dat we redelijk intensief begeleid werden door de vermaarde Nederlandse muziekdocumentairemaker Frank Scheffer. Zijn Zappa-anekdotes uit eerste hand (hij maakte een aantal geweldige films over hem, waaronder The Present Day Composer Refuses To Die) gingen er bij mij en de andere deelnemers in als zoete koek. Bijzonder was ook dat we na afloop van het festival in de studio van Scheffer terechtkonden voor diens kritische blik en opmerkingen.

Onderstaand de korte film die Nelleke en ik maakten met het materiaal dat wij gedurende het festival verzamelden en gesprekken die we met Tulev voerden. We werden hierbij overigens ondersteund door cameraman Robert Keun, met wie ik momenteel samenwerk in een studentenproject in mijn bibliotheek. Het is een kleine wereld.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: