Muziek & de bibliotheek

Google censureert piraterij: wat volgt?

Posted in bittorrent, Google, piraterij, Rapidshare by Jeroen de Boer on januari 27, 2011

Het was een berichtje dat vanmiddag ineens uit de lucht leek te vallen: Google censureert piraterij. Bij zo’n kop denk ik dan aan het blokken van sites met illegale content, waarvan de rechter in ieder geval heeft bepaald dat ze dienen te verdwijnen. Niets lijkt echter minder waar: Google werpt een barricade op om, gebruikmakend van de Google Instant-technologie, suggesties te krijgen voor volstrekt onschuldige termen als bittorrent. Ook een filelocker als Rapidshare, waarvan een Duitse rechter onlangs nog besliste dat de site volkomen legaal is, is slachtoffer. Het bedrijf kwam daarom ook met een passende reactie:

RapidShare is one of the most popular websites worldwide. Every day hundreds of thousands of users rely on our services to pursue their perfectly legitimate interests. That is why Google has obviously gone too far with censoring the results of its suggest algorithm. A search engine’s results should reflect the users’ interests and not Google’s or anybody else’s.”

Vooral de laatste opmerking slaat de spijker op zijn kop. Het is zorgwekkend dat de auteursrechtlobby een gigant als Google weet te bewegen zoekprocessen bewust te mankeren. En dan gaat het, met alle respect, om een non-issue. Als Google zo eenvoudig over te halen lijkt maak ik me bewust zorgen over lobby’s van andere belanghebbenden die liever zien dat bepaalde informatie niet wereldkundig wordt. Zaken met betrekking tot schending van mensenrechten, milieudelicten en corruptie bijvoorbeeld. Onderwerpen die er toe doen en verder gaan dan de portemonnee van de entertainmentindustrie. Walgelijk.

Advertenties

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. artelse said, on januari 28, 2011 at 01:31

    don’t be

  2. Robert de Jong said, on januari 28, 2011 at 07:10

    Google censureert ook pornografische termen, maar de reden voor de torrent blokkade is simpel: Googles muziek dienst moet er komen en daar willen ze veel voor laten.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: